Mine sisu juurde
Jälgi meid!
Võtke meiega ühendust

Tseiloni tee

Mis on Tseiloni tee

Sri Lanka (kuni 1972. aastani - Tseilon) on väike saar, selle pindala on vaid 65 610 ruutmeetrit. km. Kuid samal ajal asub selle territooriumil koguni 200 000 hektarit teeistandusi. Võrdluseks, 50 korda suuremas Indias on istanduste jaoks ette nähtud vaid 560 000 hektarit. Kõige väärtuslikumad nende maade hulgas on muidugi mägismaa. Edetabeli teisel kohal on keskmiselt kõrged ja viimasel tasased. Sellest lähtuvalt varieerub teelehe hind sõltuvalt sellest, kust tooraine koguti.

Tee valimine piirkonna järgi

Eksperdid eristavad seitset peamist teepiirkonda: Nuwara Eliya, Uda Pussellava, Dimbula, Uva, Kandy, Ruhuna ja Sabaragamuwa. Erinevatel territooriumidel kogutud teelehtede maitse ja aroom on erinev, kuid tavatarbija seda erinevust tõenäoliselt ei märka. Enamasti on kogu Sri Lanka tee keskmiste omadustega: see on püsivalt hea kvaliteediga, ilma väljendunud tunnusteta. Kui aga teie jaoks on oluline ideaali ostmisele lähemale jõuda, valige pakendid, mis näitavad Nuwara Eliya ja Dimbula kõrgmäestiku "eliit" piirkondi. Maitseparameetrite poolest klassikaline tee koristatakse Sabaragamuwas, kus asuvad kõige ulatuslikumad istandused.

Tee valimine sordi järgi

Sri Lankas on võtnud kasutusele ülemaailmse tee klassifikatsioon lehtede tüübi ja selle töötlemise järgi. Pakendil on näha märgistust Orange Pekoe, OP või "Orange Pekoe", mis tähendab antud juhul teed, mis koosneb keskmise suurusega tervetest lehtedest. Paljude sortide hulgas hinnatakse teistest kõrgemalt just tervetest lehtedest koosnevaid ja tõeliselt eliidiks peetakse suure otstesisaldusega, puhumata ülalehtedega teed - FTGFOP.

Richard Royal Ceylon tee on Sri Lanka mägismaalt pärit esmaklassiline OP teesegu.

Millist teed võib nimetada tõeliseks Tseiloniks

Arvatakse, et tõeliseks Tseiloni teeks võib nimetada ainult seda tee, mis oli Sri Lankal pakendatud traditsioonilise Sri Lanka vapiga, millel on kujutatud lõvi. Kunagi oli. Samal ajal pidid tootjad oma toodetele ihaldatud vapi saamiseks tõsiselt tegutseda,  et tõestada, et nende toode vastab kõigile riigi kvaliteedistandarditele.

Siiski on kõik muutunud. Saarel on palju istandusi ja tootjaid ka, pealegi eksporditakse märkimisväärne osa toorainest, mille alusel luuakse selliseid tooteid nagu Richard Royal Ceylon, Ahmad Tea Ceylon, Dilmah Ceylon jne.

Tänapäeval on Tseiloni tee igasugune tee, mis on 100% valmistatud Sri Lankal kasvatatud toorainest. See võib olla must, roheline või isegi valge. See võib olla segu saare erinevatest istandustest. Peaasi, et selles teesegus ei tohiks olla isegi teiste piirkondade lehtede segu.

Mis puudutab lõviga logo, siis see on pigem austusavaldus traditsioonile. Kui Teil on huvi, kuidas täpselt saab tootja ihaldatud vappi hankida ja kasutada, siis siin on lühike meeldetuletus (see pole aastate jooksul muutunud):

  • lõvi logo võib kasutada ainult tarbijapakenditel;
  • toode peab sisaldama 100% puhast Tseiloni teed;
  • pakend peab olema valmistatud ainult Sri Lankal;
  • Lõvi logo kasutav bränd peab vastama Sri Lanka teeameti kehtestatud kvaliteedistandarditele.

Musta Tseiloni tee kasulikud omadused

Sri Lankal, nagu igas teepiirkonnas, töödeldakse kogutud lehti erineval viisil, saades mitut tüüpi teed. Sel juhul must, roheline, valge ja oolong. Kuid Tseiloni roheline ja veelgi enam valge ja oolong on üsna haruldased. Kõige sagedamini jõuab müügile täieliku kääritamise teel saadud klassikaline must tee. Seega, rääkides Tseiloni toodete kasulikest omadustest, võime julgelt mainida neid, mis on seotud just musta teega.

  • Tseiloni tee on rikas antioksüdantide poolest (kvertsetiin, müritsetiin, kempferool, teaflaviinid, thearubigiinid, tanniinid).
  • Regulaarsel kasutamisel võib tee kaitsta meid krooniliste südame- ja veresoonkonnahaiguste, aga ka onkoloogia ja diabeedi väljakujunemise eest, alandades diabeedieelses seisundis inimeste veresuhkru taset.
  • On võimalus, et see ühtlustab ka "halva" kolesterooli taset (kuid uuringud alles käivad).
  • Lisaks annab must tee energiatunde, sest sisaldab kofeiini, ning tänu L-teaniinile mõnusa lõõgastustunde.

Tseiloni tee joomise kõrvaltoimeid võib tavaliselt põhjustada ainult kofeiini üledoos:

  • üleerutus,
  • kiire südametegevus,
  • unerütmi rikkumine,
  • peavalu,
  • iiveldus.

Kuid selliste mõjude saamiseks peate jooma palju kanget jooki. Kuid see teiega ei juhtu, sest me ütleme teile, kuidas Tseiloni musta teed õigesti valmistada.

Kuidas keeta Tseiloni teed

Kui me räägime klassikalisest mustast teest, siis tuleb seda pruulida "vastavalt klassikale" - valades, kasutades võimalikult kuuma vett, nii et kuiv leht andis täielikult oma kasulikud omadused.

Keetke puhas filtreeritud või pudelivesi – niimoodi, et väikesed mullid alles hakkavad pinnale kerkima.

  1. Loputage teekann kuuma veega, seejärel pange sinna kuiv tee 1 tl. klaasi valmis joogi kohta (200 ml).
  2. Loputa tee: Vala teekannu veidi keedetud vett ja kurna kohe.
  3. Täida teekann nii palju vett kui vaja (1, 2 või enama portsjoni jaoks) ja lase 1-2 minutit tõmmata.
  4. Valage saadud infusioon ilma jäägita klaasidesse või tassidesse.

Naudi värsket lõhnavat jooki!

Tseiloni tee sobib hästi piimaga, seda võib juua ka sidruni ja vähese suhkruga.

Oluline meeles pidada

On äärmiselt ebasoovitav jätta valmis infusioon teekannu "järgmiseks korraks".

Teed ei ole soovitatav infundeerida kauem kui 5 minutit ja pärast seda juua lahjendamata kujul (siin võib tekkida kofeiini üleküllus).

Kõigepealt oli kohv ... Kuidas kuulus Tseiloni tee ilmus ja populaarseks sai

Kõik sai alguse 16. sajandil. Just siis vallutasid sõjakad portugallased India ookeanis asuva kauni saare, mille põlisrahvastik jagas mitmeks väikeseks kuningriigiks, nimetas selle Tseiloniks ja muutis selle tollal moes olnud hiiglaslikuks kaneelikasvatuseks.

17. sajandil jäid hollandlased ankrusse uue koloonia taevasinistes vetes: mitte kuigi viisakalt palusid nad Portugali vallutajatel viljakad alad vabastada. Muidugi mitte selleks, et neid põlisrahvale tagasi tuua: Hollandi kodanikud ise ihkasid näpunäidet.

Kuid ka need ei kestnud kaua: 18. sajandil asendusid hollandlased brittidega ja kuni 20. sajandi lõpuni oli kogu Tseilon servast servani Briti impeeriumi koloonia. Ja kuna nõudlus kaneeli järele on ammu langenud, otsustasid britid saarel kohvi kasvatada.

Nad ütlevad, et see kohv oli Euroopas hea ja väga nõutud, kuid 19. sajandi lõpuks surid kõik taimed kahjurite tõttu. Just siis tuli sündmuskohale Tema Majesteedi tee. Tänu väljakujunenud kaubanduskettidele suutsid britid teeäri kiiresti välja arendada valmis infrastruktuuril. See osutus isegi paljulubavamaks kui kohv. Üsna pea sai kaubamärk "Ceylon tea" tuntuks kogu maailmas ja selle lause taga seisis alati kõrge kvaliteet.

Ja 1972. aastal sai riik uue nime - Sri Lanka, mis tähendab "õnnistatud maa". Kirgliku sooviga murda koloniaalminevik, selle elanikud tahtsid väga vabaneda kõigest "Tseilonist", kuid seoses teega tooks see kaasa maailma kaubamärgi kadumise ja uue reklaamimise kulud. oleks tööstusele hävitav. Õnneks võitis mõistus tunnetest: toote nimi jäi samaks. Ja kuigi nimi Ceylon on unustuse hõlma vajunud, eksisteerib Tseiloni tee tänaseni.

Kas Te armastate teda?

__________________________________

Autor: Jelena Kocheshkova, ajakirjanik

Ekspert: Andrey Skidan, teatester, kaubamärgi Richard teetehnoloog

Tõlkija: Eesnimi Perekonnanimi

Allikas: tea.ru

Jäta kommentaar

Pange tähele, et kommentaarid tuleb enne nende avaldamist kinnitada

FREE DELIVERY

for orders over 50 euros

KUNINGLIK KVALITEET
Tee maailma parimatest istandustest

OHUTU JA TURVALINE MAKSE
Maksa turvaliselt Visa, Mastercard, American Express, Apple Pay, Paypal, JCB.